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First evaluation of a traditional portugueses alcoholic beverage prepared with maceration of juniper berries

dc.contributor.authorAnjos, O.
dc.contributor.authorNunes, Daniela
dc.contributor.authorCaldeira, Ilda
dc.date.accessioned2014-09-22T17:19:00Z
dc.date.available2014-09-22T17:19:00Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractThe alcoholic drink called ‘aguardente de zimbro’ is a traditional Portuguese alcoholic beverage made by the people living around Serra da Estrela, using the maceration of juniper berries in different distillates like arbutus spirit, marc spirit and wine spirit. Traditionally homemade for own consumption in rural families, this beverage is now sold to tourists and promoted and included in the food patrimony of the region. However, there is a lack of technical and scientific information about this beverage. A first evaluation of this beverage is done in this work, based on its sensory and physicochemical characteristics. A few commercial samples, two homemade and another two samples of alcoholic beverages made with juniper were analysed in this work. Several analytical determinations, namely density, alcoholic strength, dry matter, total acidity, fixed acidity, volatile acidity, pH, chromatic characteristics, methanol, acetaldehyde, ethyl acetate, fusel alcohols and total antioxidant activity were done on the samples with the aim of characterising these Portuguese flavoured juniper spirits. The descriptive sensory analysis of these drinks was also done in order to find the more characteristic sensory attributes of the drink. The results show that under the label ‘aguardente de zimbro’ there are several drinks, with a yellow colour, but with several differences in physicochemical composition and sensory description. In fact, these drinks, with ethanol content from 37.7 to 48.3 % vol. present values of acidity from 25 to 1360 mg/L, pH from 3.91 to 5.89, dry matter 0.75 to 75.24 g/L and density from 0.9446 to 0.9770 g/cm3. Important differences were also observed in the chromatic characteristics, volatile composition and total antioxidant activity. Therefore, further research must be done in order to characterise this ‘traditional’ drink.por
dc.description.abstractelaborada a partir da maceração de bagas de zimbro em diferentes destilados nomeadamente aguardente bagaceira, aguardente vínica e aguardente de medronho. Esta bebida, que era tradicionalmente produzida para consumo próprio nas famílias rurais, é atualmente produzida industrialmente e vendida aos turistas como uma das imagens de marca dos produtos tradicionais da região. No entanto, há uma falta de informação técnica e científica sobre esta bebida. Neste trabalho é efetuada uma primeira caracterização desta bebida com base nas suas características sensoriais e físico-químicas. Neste trabalho foram analisadas algumas amostras comerciais, duas amostras caseiras e duas amostras de outras bebidas alcoólicas feitas com zimbro. Foram realizadas as seguintes determinações analíticas nas diferentes amostras recolhidas: densidade, teor alcoólico, matéria seca, acidez total, acidez fixa, acidez volátil, pH, características cromáticas, metanol, acetaldeído, acetato de etilo, álcoois superiores e atividade antioxidante total. Foi efetuada também, a caracterização sensorial descritiva dessas bebidas a fim de encontrar os atributos sensoriais mais característicos da bebida. Os resultados mostram que, sob a designação de “aguardente de zimbro” existem várias bebidas, com uma cor amarela, mas com algumas diferenças na composição físico-química e descrição sensorial. Efetivamente, estas bebidas, com um teor de etanol entre 37.7 e 48.3 % vol., apresentam valores de acidez de 25 a 1360 mg/L, pH de 3.91 a 5.89, matéria seca de 0.75 a 75.24 g/L e densidade de 0.9446 a 0.9770 g/cm3. Foram também verificadas diferenças importantes nas características cromáticas, composição volátil e atividade antioxidante total. É de referir, no entanto, que são necessários mais estudos de modo a aprofundar a caracterização desta bebida “tradicional”.por
dc.identifier.citationANJOS, O. ; NUNES, D. ; CALDEIRA, I. (2013) - First evaluation of a traditional portugueses alcoholic beverage prepared with maceration of juniper berries. Ciência Téc. Vitiv. 28(2). p.59-69.por
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.11/2509
dc.language.isoengpor
dc.peerreviewedyespor
dc.publisherCiência e Técnica Vitivinícolapor
dc.subjectAguardente de zimbropor
dc.subjectJuniper spiritpor
dc.subjectDescriptive sensory analysispor
dc.subjectPysicochemical characterisationpor
dc.subjectZimbropor
dc.subjectAguardentepor
dc.subjectAnálise sensorial descritivapor
dc.subjectCaracterização físico-químicapor
dc.titleFirst evaluation of a traditional portugueses alcoholic beverage prepared with maceration of juniper berriespor
dc.title.alternativeCaracterização de uma bebida alcoólica tradicional portuguesa, preparada com maceração de bagas de zimbropor
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage69por
oaire.citation.startPage59por
oaire.citation.titleCiência e Técnica Vitivinícolapor
oaire.citation.volume28por
person.familyNameAnjos
person.familyNamecaldeira
person.givenNameOfélia
person.givenNameilda
person.identifier.ciencia-idC21D-D8C7-3037
person.identifier.ciencia-id1915-F5F5-C6AD
person.identifier.orcid0000-0003-0267-3252
person.identifier.orcid0000-0003-2151-2008
person.identifier.ridG-2808-2012
person.identifier.ridB-4023-2016
person.identifier.scopus-author-id23395659700
person.identifier.scopus-author-id8056539300
rcaap.rightsopenAccesspor
rcaap.typearticlepor
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