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Sensory design for enhancing perceptual experience: 80/20 olfactory training kit. A project for the recovery and rehabilitation of the sense of olfaction

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The study begins with the observation of an increase in sensory and perceptual disor-ders related to the loss, temporary reduction, or alteration of the sense of smell in recent years, following pandemic events and climate changes. These conditions have significant implications both for individuals' dietary habits and their overall health.The contribute aims to provide, through the development of a therapeutic tool, a training kit for olfactory rehabilitation in individu-als who have experienced the alteration or gradual loss of olfactory receptors due to certain neurodegenerative pathologies.The first part of the paper analyzes the evolu-tion of design approaches aimed at defining products, tools, and services that incorporate multisensory experiences into the design, en-hancing the interaction between food and consumers in the context of changing sensory perceptions.The second part, through the selection of rel-evant case studies, describes the experiments conducted by designers, artists, and research-ers on the theme of olfactory perception, ad-dressing three levels: cognitive and narrative, functional and aesthetic, and communicative.In the final part, the paper describes the design experience of the "80/20 Olfactory Training Kit," a set of tools for olfactory re-covery and rehabilitation. The kit aims to raise users' awareness of aroma perception. The tool, composed of six aroma compounds, aims to train memory and restore a correct perception of smell and taste through a train-ing experience and a system of verification and visualisation of the progress achieved.The goal is to highlight how the design of multisensory and synesthetic experiences not only enhances tasting modalities but also has a positive impact on individuals' health and the environment.
Resumo: O estudo parte da observação de um aumento nos últimos anos, em decorrência de eventos pandêmicos e mudanças climáticas, de distúrbios sensoriais e perceptivos ligados à perda, à diminuição temporária ou à alteração do olfato. Essas patologias têm diversas repercussões tanto na alimentação quanto na saúde dos indivíduos.O objetivo é oferecer, por meio da definição de uma ferramenta terapêutica, um kit de treinamento para reabilitação do olfato em sujeitos que, devido a algumas patologias neurodegenerativas, sofreram alteração ou perda gradual dos receptores olfativos.A primeira parte do artigo analisa a evolução das abordagens de design orientadas para a definição de produtos, ferramentas e serviços que incorporam experiências multisensoriais e novas formas de degustação de alimentos, potencializando a interação entre alimento e consumidor.A segunda parte descreve, por meio da seleção de casos de estudo relevantes, as experimentações de designers, artistas e pesquisadores sobre o tema da percepção olfativa, segundo três níveis: cognitivo e narrativo, funcional e estético, e comunicativo. Na última parte, o artigo relata a experiência de design do "80/20 Olfactory Training Kit", um conjunto de ferramentas para a recuperação e reabilitação do olfato, voltado para transmitir ao usuário uma consciência na percepção dos aromas. A ferramenta, composta por seis compostos aromáticos, visa treinar a memória e restaurar uma percepção correta do olfato e do paladar, por meio de uma experiência de treinamento e um sistema de verificação e visualização dos progressos obtidos com o uso da ferramenta. O objetivo é destacar como o design de experiências multisensoriais e sinestéticas não apenas potencializa as formas de degustação, mas também tem impacto na saúde das pessoas e no meio ambiente.

Description

Keywords

Sensory design Olfactory disorders Olfactory training kit Dining experience Design sensorial Distúrbios olfativos Kit de formação olfativa Experiencia gastronómica

Citation

JAYED, Ibitssam ; CARLOMAGNO, Michela (2024) - Sensory design for enhancing perceptual experience: 80/20 olfactory training kit. A project for the recovery and rehabilitation of the sense of olfaction. Convergências : Revista de Investigação e Ensino das Artes. ISSN 1646 - 9054. Vol. XVII, nº 33. p. 19 - 30. DOI: 10.53681/c1514225187514391s.33.227

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