Name: | Description: | Size: | Format: | |
---|---|---|---|---|
622.4 KB | Adobe PDF |
Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
O estudo analisou 16 entrevistas semiestruturadas a idosos de um centro de dia (LA), concelho de Castelo Branco. Utilizamos a metodologia de análise de conteúdo, holística ao conteúdo narrativo e do discurso do sujeito social. Demonstrou-se que o elemento mais importante da alimentação ou comida coletiva para idosos é a convivência, amizade com os companheiros/as e a sociabilidade/socialização, mais que o tipo de comida servida.
The study looked at 16 semi-structured interviews the elderly day center (LA), Country of Castelo Branco. We use content analysis methodology, narrative content and holistic discourse of the social subject. It was demonstrated that the most important element of food or food press conference for seniors is the coexistence, friendship with the companions and sociability or socialization, rather than the type of food served.
The study looked at 16 semi-structured interviews the elderly day center (LA), Country of Castelo Branco. We use content analysis methodology, narrative content and holistic discourse of the social subject. It was demonstrated that the most important element of food or food press conference for seniors is the coexistence, friendship with the companions and sociability or socialization, rather than the type of food served.
Description
Keywords
Idosos Comportamento afetivo-social Alimentação centro de dia Análise de conteúdo Discurso sujeito coletivo Elderly Affective-social behavior Food in day center Content analysis Collective subject discourse
Citation
MARTINS, Ernesto (2014) - Aspetos afetivo-social e comportamento alimentar na vida de idosos num centro de dia (Estudo de caso do discurso social coletivo). In: 3.º Congresso Ibero-Americano de Investigação Qualitativa, realizado na Universidad de Extremadura/Facultad de Educación (Badajoz), nos dias 14 a 16 de julho - Atas. Badajoz: UEx-FE, p. 1-2