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Abstract(s)
Com este trabalho, elaborado para estudantes que frequentam cursos na área das Ciências Agrárias e para empresários e técnicos que exercem atividade nos setores da bovinicultura de leite e de carne, descrevem-se as diferentes técnicas de descorna de bovinos. Relativamente à descorna de animais jovens, são referidas técnicas que
utilizam produtos cáusticos e termocautérios. No que diz respeito à descorna de animais adultos, apresentam-se os métodos de descorna com cabo descornador, com serra
elétrica e com descornadoras, manuais e hidráulicas. No processo de descorna é prioritário ter em consideração o bem-estar animal e a segurança dos operadores. Também
devem ser cumpridas as regras propostas pela DGAV (Direção Geral de Alimentação e Veterinária) para estas intervenções de maneio.
Abstract: This book is written for students studying undergraduate courses in the agricultural sciences and also for businesspeople and technicians working in the dairy and beef cattle sectors. Describes the different techniques for cattle dehorning. Regarding calves disbudding techniques, the use of caustic products and thermocautery equipment are described. Regarding adult cattle dehorning methods, the use of dehorning cable, electric saw and manual and hydraulic dehorning machines are described. Animal welfare and the safety of farmers and technicians must be considered during the disbudding and dehorning. The rules proposed by the DGAV (Direção Geral de Alimentação e Veterinária) for these management techniques must be respected.
Abstract: This book is written for students studying undergraduate courses in the agricultural sciences and also for businesspeople and technicians working in the dairy and beef cattle sectors. Describes the different techniques for cattle dehorning. Regarding calves disbudding techniques, the use of caustic products and thermocautery equipment are described. Regarding adult cattle dehorning methods, the use of dehorning cable, electric saw and manual and hydraulic dehorning machines are described. Animal welfare and the safety of farmers and technicians must be considered during the disbudding and dehorning. The rules proposed by the DGAV (Direção Geral de Alimentação e Veterinária) for these management techniques must be respected.
Description
Keywords
Descorna de vitelos Descorna de bovinos adultos Produtos cáusticos Termocautério Cabo descornador Dehorning calves Dehorning adult cattle Caustic products Thermocautery Dehorning cable
Citation
RODRIGUES, António Moitinho (2024) - Manual de apoio à produção bovina. Descorna de bovinos. 2.ª ed. Castelo Branco : IPCB. 32 p.