Repository logo
 
Publication

Enhancing the nutritional value of a sugar-free Greek-style yoghurt by incorporating strawberry-tree (Arbutus unedo L.) fruit and peach (Prunus persica)

dc.contributor.authorCarriço, Raquel
dc.contributor.authorMarcos, Joana
dc.contributor.authorBaptista, Cátia
dc.contributor.authorVasconcelos, Vanessa
dc.contributor.authorBeato, Helena
dc.contributor.authorRiscado, Ana
dc.contributor.authorSilveira, Ana
dc.contributor.authorPitacas, F.I.
dc.contributor.authorPaulo, Luísa
dc.contributor.authorRodrigues, A.M.
dc.contributor.authorPalma, Maria Lídia
dc.contributor.authorNicolai, Marisa
dc.contributor.authorMenezes, Regina
dc.contributor.authorPereira, Paula
dc.contributor.authorEspírito Santo, Christophe
dc.contributor.authorCristóvão, Mário
dc.contributor.authorBrandão, Inês
dc.date.accessioned2025-03-25T17:34:50Z
dc.date.available2025-03-25T17:34:50Z
dc.date.issued2025
dc.description.abstractAs consumers become more health-conscious, they are increasingly seeking out foods that offer potential health benefits, such as yoghurts. To encourage more sustainable and healthy consumption habits, it is important to develop food products using local food ingredients. This study focused on fermented dairy products, namely by developing various formulations of Greek yoghurt using strawberry-tree fruit (Arbutus unedo L.) (STF) and peach (Prunus persica) puree, with no added sugar. Both peach and STF were sourced locally. A sensory analysis was performed to determine the preferred formulation, selecting either z1 (20% STF and 80% peach) or z2 (30% STF and 70% peach). After comparing the two, z1 emerged as the preferred formulation. For this formulation, physicochemical and microbiological analyses were conducted. A Greek yoghurt that incorporates peach and STF was developed while satisfying the requirements for “low-fat”, “low-saturated fat”, and “no added sugars” nutrition claims. These are all important features that align with the guidelines provided by the World Health Organization in promoting a healthy diet that encourages reduced fat and saturated fat intake, limited consumption of added sugars, and increased fibre content. To the best of our knowledge, this is the first time describing a Greek yoghurt containing STF purée.eng
dc.description.abstractResumo: Os consumidores, à medida que, se tornam mais preocupados com a saúde aumentam a procura de alimentos que ofereçam potenciais benefícios para a saúde, tais como os iogurtes. Com vista a incentivar hábitos de consumo mais sustentáveis e saudáveis, é importante desenvolver produtos funcionais utilizando ingredientes alimentares locais. Neste sentido, este estudo centrou-se no desenvolvimento de produtos lácteos fermentados, sem adição de açúcar, nomeadamente, várias formulações de iogurte grego, adicionados de frutos de medronheiro (Arbutus unedo L.) (medronho) e puré de pêssego (Prunus persica), obtidos localmente. Com vista a avaliar a preferência dos consumidores, foi efetuada uma análise sensorial, selecionando z1 (20% medronho e 80% pêssego) ou z2 (30% medronho e 70% pêssego). Os resultados obtidos permitiram selecionar a formulação, que foi posteriormente analisada. Para esta formulação, foram efetuadas análises físico-químicas e microbiológicas. Este trabalho permitiu desenvolver um iogurte grego enriquecido com pêssegos e medronho, satisfazendo os requisitos das alegações nutricionais “baixo teor de gordura”, “baixo teor de gordura saturada” e “sem adição de açúcares”. Todas estas caraterísticas são importantes e em conformidade com as diretrizes fornecidas pela Organização Mundial de Saúde na promoção de uma dieta saudável que encoraja a redução da ingestão de gorduras e de gorduras saturadas e o consumo limitado de açúcares adicionados e o aumento do teor de fibras. Tanto quanto é do nosso conhecimento, esta é a primeira vez que se descreve um iogurte grego contendo puré de medronho.por
dc.description.sponsorshipThis work was developed within the project FUSILLI (Fostering the Urban Food System transformation through Innovative Living Labs Implementation). FUSILLI has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No. 101000717. This work was also supported by FCT - Fundação para a Ciência e a Tecnologia (grants UIDB/04567/2020 and UIDP/04567/2020 to CBIOS). R.M. is funded by FCT Scientific Employment Stimulus contract CEEC/04567/CBIOS/2020. M.C. is funded by CULTIVAR project (CENTRO-01-0145-FEDER-000020), co-financed by the Regional Operational Program Centro 2020, Portugal 2020, and the European Union, through the European Fund for Regional Development (ERDF), Collaborative Project.
dc.identifier.citationCARRIÇO, R. (2025) - Enhancing the nutritional value of a sugar-free Greek-style yoghurt by incorporating strawberry-tree (Arbutus unedo L.) fruit and peach (Prunus persica). Biomedical and Biopharmaceutical Research, 22:1, p. 1-20. DOI: 10.19277/bbr.22.1.347
dc.identifier.doi10.19277/bbr.22.1.347
dc.identifier.issn2182-2379
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.11/10090
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyes
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subjectFermented dairy products
dc.subjectGreek-style yoghurt
dc.subjectPeach
dc.subjectArbutus unedo L.
dc.subjectLocal food ingredients
dc.subjectSustainable and healthy consumption
dc.subjectProdutos lácteos fermentados
dc.subjectIogurte grego
dc.subjectPêssego
dc.subjectIngredientes alimentares locais
dc.subjectConsumo sustentável e saudável
dc.titleEnhancing the nutritional value of a sugar-free Greek-style yoghurt by incorporating strawberry-tree (Arbutus unedo L.) fruit and peach (Prunus persica)eng
dc.title.alternativeEnriquecimento do valor nutricional do Iogurte Grego sem açúcar com incorporação de frutos de Medronheiro (Arbutus unedo L.) e pêssegos (Prunus persica)por
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage20
oaire.citation.issue1
oaire.citation.startPage1
oaire.citation.titleBiomedical and Biopharmaceutical Research
oaire.citation.volume22
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
person.familyNamePitacas
person.familyNameRodrigues
person.givenNameF.I.
person.givenNameA.M.
person.identifier.ciencia-id3D17-F6BD-1CBF
person.identifier.ciencia-id2717-72E0-9A01
person.identifier.orcid0000-0002-0581-9977
person.identifier.orcid0000-0002-5862-3898
person.identifier.scopus-author-id55620721900
relation.isAuthorOfPublicationcf940144-6c0e-4f8c-8843-4c34e2425cb9
relation.isAuthorOfPublicationca25a28d-6d42-4f4a-b22a-8f6852a41294
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryca25a28d-6d42-4f4a-b22a-8f6852a41294

Files

License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
2.02 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: