Repository logo
 
Publication

Accessibility for all: Social inclusion and autonomy through multi format menus

dc.contributor.authorGil, H.
dc.contributor.authorSaraiva, D.
dc.contributor.authorSousa, C.
dc.date.accessioned2025-06-06T10:55:52Z
dc.date.available2025-06-06T10:55:52Z
dc.date.issued2025-05-30
dc.descriptionhttps://www.aunirede.org.br/revista/index.php/emrede/issue/view/24
dc.description.abstractAccessibility of information in restaurants still lacks effective strategies to ensure the inclusion of persons with disabilities (PwD). This study aimed to validate the adaptation of menus in accessible communication as a tool to promote social inclusion and autonomy. A multiple case study was conducted in two restaurants using data collection methods including a semi-structured interview (n=1), field notes, a focus group (n=4), and a questionnaire (n=80). Content analysis and descriptive statistics revealed that 98% of participants viewed menu modification as a means of inclusion, while 95% viewed it as a strategy to promote autonomy.eng
dc.description.abstractResumo: A acessibilidade à informação em restaurantes ainda carece de estratégias eficazes para garantir a inclusão de pessoas com Necessidades Específicas (NE). Esta pesquisa teve como objetivo validar a adaptação de ementas em comunicação acessível como ferramenta de promoção da inclusão social e autonomia. Utilizou-se um estudo de casos múltiplos em dois restaurantes, com recolha de dados por entrevista semiestruturada (n=1), notas de campo, Focus Group (n=4) e questionário (n=80). A análise de conteúdo e estatística descritiva indicou que 98% dos participantes consideram a adaptação das ementas um meio de inclusão e 95% uma estratégia promotora de autonomia.por
dc.description.abstractResumen: La accesibilidad a la información en los restaurantes aún carece de estrategias eficaces para garantizar la inclusión de las personas con Necesidades Específicas (NEE). El objetivo de esta investigación fue validar la adaptación de menús en formato accesible como herramienta para promover la inclusión social y la autonomía. Se realizó un estudio de caso múltiple en dos restaurantes, con datos recogidos mediante entrevista semiestructurada (n = 1), notas de campo, Focus Group (n = 4) y cuestionario (n = 80). El análisis de contenido y las estadísticas descriptivas indicaron que el 98 % de los participantes consideraban la adaptación de los menús como un medio de inclusión y el 95 % como una estrategia para promover la autonomía.spa
dc.identifier.citation1. Gil, H., Saraiva, D., & Sousa, C. (2025). Accessibility for all: Social inclusion and autonomy through multiformat menus. Revista EmRede – Revista de Educação a Distância. 12, 1-21. https://doi.org/10.53628/emrede.v12i
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.53628/emrede.v12i
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.11/10176
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyes
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subjectInclusive Education
dc.subjectMulti-format menus
dc.subjectAccessible Tourism
dc.subjectEducação Inclusiva
dc.subjectMenus Multiformato
dc.subjectTurismo Acessível
dc.subjectEducación Inclusiva
dc.subjectMenús Multiformato
dc.subjectTurismo Accesible
dc.titleAccessibility for all: Social inclusion and autonomy through multi format menuseng
dc.title.alternativeAcessibilidade para todos: inclusão social e autonomia através de menús multiformatopor
dc.title.alternativeAccesibilidad para todos: inclusión social y autonomía mediante menús multiformatospa
dc.typetext
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage21
oaire.citation.startPage1
oaire.citation.titleRevista EmRede – Revista de Educação a Distância
oaire.citation.volume12
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Revista em Rede_Ementas Acessíveis_maio 2025.pdf
Size:
554.32 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
2.02 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: