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- Olivicultura sustentável e qualidade do Azeite "Galega" na Beira BaixaPublication . Peres, Maria de Fátima; Ferreira, Armando; Pintado, Cristina Santos; Henriques, Luís; Coutinho, J.P.; Luz, J.P.; Vitorino, Conceição; Gouveia, Cecília; Silva, M.C.A.; Outão, Fernanda; Fragoso, Preciosa; Peres, Cidália; Antunes, Vítor; Domingos, Ana; Pereira, JoãoO presente trabalho avalia a qualidade do azeite ‘Galega’ proveniente de olivais em produção integrada e em modo de produção biológico situados na Beira Baixa. São apresentados os resultados de diversos parâmetros físico-químicos de azeites virgens, nas campanhas 2004/05 e 2005/06, em duas datas de colheita. A caracterização química e sensorial do azeite ‘Galega’ revela a importância da data de colheita na sua qualidade, sobretudo nos olivais em modo de produção biológico. Todos os azeites estudados mostraram elevada estabilidade oxidativa.
- Fungi associated with esca and grapevine declines in North Ribatejo, PortugalPublication . Mendes, M.R.; Luz, J.P.; Diogo, E.; Carvalho, A.A survey of 179 vineyards in eight municipalities of North Ribatejo, Portugal, namely Abrantes, Almeirim, Alpiarça, Chamusca, Golegã, Santarém, Tomar, and Torres Novas was conducted in 2002 to identify pathogenic wood fungi. Grapevines showing esca and decline symptoms were examined for the presence of pathogenic fungi. Slightly less than half of the vineyards (46.4%) showed symptoms of grapevine decline. Eighteen phytopathogenic fungi were isolated from the wood of the grapevines with decline symptoms. The isolates were identified according to their morphological characteristics on PDA. The fungi isolated and the percentage of the vineyards affected were: Phaeoacremonium spp. (22.9%), Phaeomoniella chlamydospora (20.5%), Phomopsis viticola (18.1%), Phoma sp. (14.5%), Penicillium sp. (10.8%), Sphaeropsis sp. (8.4%), Seimatosporium sp. (7.2%), Alternaria sp. (6.0%), Acremonium sp. (4.8%), Conyothyrium sp. (4.8%), Truncatella sp. (4.8%), Cladosporium sp. (3.6%), Aureobasidium sp. (2.4%), Fusarium sp. (2.4%), Arthrinium sp. (1.2%), Fomitiporia punctata (1.2%), Pestalotiopsis sp. (1.2%), and Phytophthora sp. (1.2%). The spatial distribution of the fungi in North Ribatejo is presented and discussed.
- Gestão de infestantes em vinhas, olivais e pomaresPublication . Portugal, João; Monteiro, Ana; Luz, J.P.A implementação de culturas perenes, em Portugal, sofreu nas últimas décadas grandes alterações quer na instalação da cultura quer nas técnicas de gestão. Este artigo revê a gestão das infestantes nas principais culturas perenes em Portugal, o que se julga pertinente dado que se tem verificado a implementação de sistemas de modo de produção biológica (MPB) e de produção integrada (MProdi). Por infestante, os autores, consideram as populações de uma dada espécie vegetal que acima de determinados níveis e sob condicionalismos ecológicos particulares sejam responsáveis por prejuízos “líquidos” (balanço benefícios prejuízos negativo) inaceitáveis em termos económicos e/ou ecológicos ou sociais. Primeiramente, apresentam-se os dados de 2015 relativamente às áreas e produções das culturas perenes mais importantes em Portugal – vinha, olival, pomares de macieira, pereira e citrinos. De seguida, referem-se os principais prejuízos e benefícios das infestantes, salientando-se os estudos relativos aos prejuízos na vinha e os meios de controlo disponíveis mais adotados–mobilização do solo, controlo químico e enrelvamento, as vantagens e inconvenientes de cada método. Por último, refere-se a conveniência da integração das técnicas de gestão, de modo a potenciar os benefícios de cada uma e evitar as suas limitações.
- Influência da fertilização azotada na susceptibilidade de pessegueiro a Phomopsis amygdali - ensaio em vasosPublication . Simões, M.P.; Calouro, Fátima; Luz, J.P.; St. Aubyn, António; Mexia, AntónioA utilização de doses elevadas de fertilização azotada é frequente em agricultura, devido ao grande efeito que exerce sobre a vegetação das culturas, não sendo, no entanto, tão conhecido o seu efeito na susceptibilidade a parasitas. Para avaliação do efeito da fertilização azotada em pessegueiro na susceptibilidade que esta cultura apresenta a Phomopsis amygdali foi estabelecido um ensaio, que decorreu de Abril de 2003 a Abril de 2007, com pessegueiros da cultivar Springcrest, instalados em vasos e sujeitos a quatro níveis de fertilização azotada – N0 (sem fertilização azotada), N1 (fertilização deficiente), N2 (fertilização considerada adequada ou suficiente) e N3 (fertilização excessiva). No final de cada ciclo vegetativo, procedeu-se à inoculação das plantas com uma cultura de P. amygdali, sendo a avaliação da susceptibilidade quantificada através da medição do comprimento de cada cancro desenvolvido nos locais da infecção. A susceptibilidade a P. amygdali de pessegueiros da cv. Springcrest foi condicionada não só pela fertilização como pelas condições climáticas, nomeadamente a precipitação. A Análise de Correspondências Múltiplas permitiu associar os cancros de grandes dimensões a condições de precipitação mais elevada e doses excessivas de azoto, enquanto os cancros de menores dimensões estiveram associados a condições de precipitação mais baixa não sendo tão marcado o efeito da fertilização azotada.
- Panorama actual da protecção integrada de prunóideasPublication . Luz, J.P.A implementação da protecção integrada de prunóideas apresenta algumas dificuldades, por se referir três espécies fruteiras distintas (pessegueiro, cerejeira e ameixeira) em que não existe suficiente investigação e desenvolvimento experimental para a implementação dos meios de luta mais adequados. Doenças-chave como o cancro bacteriano na cerejeira, cancro de Phomopsis amygdali, lepra e moniliose continuam causando prejuízos consideráveis. Pragas-chave como as moscas dos frutos, anársia e piolho-negro da cerejeira apresentam quase todos os anos ataques muito graves. São apresentados e discutidos os problemas e dificuldades associados à estimativa do risco, aos níveis económicos de ataque e aos meios de luta dos principais inimigos da cerejeira e do pessegueiro para uma adequada protecção integrada. São abordadas questões relativas aos pesticidas autorizados em protecção integrada das prunóideas.
- Detection and epidemiology of bacterial canker (Pseudomonas syringae) on wild cherry (Prunus avium)Publication . Luz, J.P.Bacterial canker has been severely affecting wild cherry trees (Prunus avium) and restraining the planting of this valuable hardwood for the last 13 years. The disease has been attributed to the bacterium Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, which has caused bacterial canker in sweet cherry since at least the beginning of this century. Twenty-four wild cherry sites were investigated. From eight it was possible to isolate a total of 23 cultures. These were used to test rapid diagnostic techniques in conjunction with 52 other cultures obtained from different sources. Two of the wild cherry cultures were obtained from a nursery, which is of grave concern. The diagnostic techniques tested were based on nutritional tests (Biolog system), nucleic acids (DNA hybridisation probe and REP-PCR), and immunology (slide immunofluorescence and conjugated Staphylococcus aureus agglutination). The Biolog system could identify the bacteria at the species level and allowed a numerical taxonomy study. In this, three clusters were seen, one of P. s. pv. syringae isolates, another of P. s. pv. morsprunorum isolates, and a last one of intermediate isolates, including most of the cultures isolated from wild cherry. These cultures were also intermediate in classical nutritional tests that usually discriminate the two pathovars. It is suggested that the wild cherry cultures are an intermediate form, not yet stabilised. They should be included in the P. syringae pv. syringae rather than in P. s. pv. morsprunorum until more taxonomic work is done. A DNA hybridisation probe obtained from other workers failed to react with some P. s. pv. morsprunorum cultures, possibly because only part of the original probe could be used. Again almost none of the cultures from wild cherry hybridised. Although REP-PCR was too variable to allow identification of P. s. pv. syringae, it could be used to distinguish it from typical P. s. pv. morsprunorum. Again the wild cherry cultures had very different patterns from the ones obtained from P. s. pv. morsprunorum. The immunofluorescence did not have enough specificity to discriminate pathovars or even species but the same antiserum worked well in the conjugated S. aureus agglutination test. The spatial and temporal spread of P. s. pv. morsprunorum replicated in simulated plantations containing single inoculated trees was evaluated. The results suggest that epiphytic forms were ubiquitous and that the spacing between trees was unimportant. One year was enough for a plantation, which was initially free of the bacteria to acquire a population almost equivalent to an inoculated plantation. Single isolates of P. s. pv. morsprunorum, with REP-PCR patterns stable in culture, apparently gave rise to isolates with different patterns within one year of inoculation. The strategy of planting clonal cherry material, supposedly resistant to bacterial canker, can become very risky because of the high phenotypic and genetic variation of P. syringae isolated from wild cherry trees, which was demonstrated by the diagnostic techniques.
- Evaluation of three antimicrobial peptides mixtures to control the phytopathogen responsible for fire blight diseasePublication . Mendes, Rafael J.; Sario, Sara; Luz, J.P.; Fagundes, Natália; Teixeira, Cátia; Gomes, Paula; Tavares, Fernando; Santos, ConceiçãoFire blight is a severe bacterial plant disease that affects important chain-of-value fruit trees such as pear and apple trees. This disease is caused by Erwinia amylovora, a quarantine phytopathogenic bacterium, which, although highly distributed worldwide, still lacks efficient control measures. The green revolution paradigm demands sustainable agriculture practices, for which antimicrobial peptides (AMPs) have recently caught much attention. The goal of this work was to disclose the bioactivity of three peptides mixtures (BP100:RW-BP100, BP100:CA-M, and RWBP100: CA-M), against three strains of E. amylovora representing distinct genotypes and virulence (LMG 2024, Ea 630 and Ea 680). The three AMPs’ mixtures were assayed at eight different equimolar concentrations ranging from 0.25 to 6 M (1:1). Results showed MIC and MBC values between 2.5 and 4 M for every AMP mixture and strain. Regarding cell viability, flow cytometry and alamarBlue reduction, showed high reduction (>25%) of viable cells after 30 min of AMP exposure, depending on the peptide mixture and strain assayed. Hypersensitive response in tobacco plants showed that the most efficient AMPs mixtures and concentrations caused low to no reaction of the plant. Altogether, the AMPs mixtures studied are better treatment solutions to control fire blight disease than the same AMPs applied individually.
- In vitro evaluation of five antimicrobial peptides against the plant pathogen Erwinia amylovoraPublication . Mendes, Rafael; Regalado, Laura; Luz, J.P.; Tassi, Natália; Teixeira, Cátia; Gomes, Paula; Tavares, Fernando; Santos, ConceiçãoFire blight is a major pome fruit trees disease that is caused by the quarantine phytopathogenic Erwinia amylovora, leading to major losses, namely, in pear and apple productions. Nevertheless, no effective sustainable control treatments and measures have yet been disclosed. In that regard, antimicrobial peptides (AMPs) have been proposed as an alternative biomolecule against pathogens but some of those AMPs have yet to be tested against E. amylovora. In this study, the potential of five AMPs (RW-BP100, CA-M, 3.1, D4E1, and Dhvar-5) together with BP100, were assessed to control E. amylovora. Antibiograms, minimal inhibitory, and bactericidal concentrations (minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC), growth and IC50 were determined and membrane permeabilization capacity was evaluated by flow cytometry analysis and colony-forming units (CFUs) plate counting. For the tested AMPs, the higher inhibitory and bactericidal capacity was observed for RW-BP100 and CA-M (5 and 5–8 M, respectively for both MIC and MBC), whilst for IC50 RW-BP100 presented higher efficiency (2.8 to 3.5 M). Growth curves for the first concentrations bellow MIC showed that these AMPs delayed E. amylovora growth. Flow cytometry disclosed faster membrane permeabilization for CA-M. These results highlight the potential of RW-BP100 and CA-M AMPs as sustainable control measures against E. amylovora.
- Integrated production and quality of Galega olive ilPublication . Peres, Maria de Fátima; Luz, J.P.; Fragoso, Preciosa; Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Silva, M.C.A.; Henriques, Luís; Coutinho, J.P.; Pintado, Cristina Miguel; Peres, Cidália; Ferreira, ArmandoA study has been carried out to evaluate the influence of integrated olive production on the quality of Galega virgin olive oil. On three consecutive years, olive samples from two different groves in integrated production were taken, and submitted to extraction in industrial mills. The analytical determinations in olive oil were acidity, peroxide index, K232 and K270, sensory analysis, fatty acid composition, total phenol compounds, tocopherols, oxidation stability and organophosphate pesticides. Quality criteria were within the European Union limits for extra virgin olive oil, and the organophosphate pesticides residues were always undetectable.
- Avaliação do Curso de Engenharia das Ciências Agrárias - Ramo AgrícolaPublication . Almeida, C.A.M.; Rodrigues, A.M.; Delgado, F.M.G.; Frazão, Francisco; Luz, J.P.; Quinta-Nova, L.C.; Martins, Manuel; Simões, M.P.; Caseiro, NunoO relatório resulta do trabalho de avaliação ao curso de Engenharia das Ciências Agrárias – Ramo Agrícola levado a cabo pela equipa de Auto-Avaliação da Escola Superior Agrária. Esta equipa, designada pelo conselho científico com a finalidade de proceder a todas as solicitações de avaliação tanto dos cursos como da instituição, é basicamente composta por um coordenador e um elemento de cada unidade departamental. Decorrente do tipo de curso que se está a avaliar juntam-se à equipa os respectivos coordenadores do curso e um relator. Além deste elementos participaram também neste trabalho um representante dos alunos (designado pela associação de estudantes) e dois funcionários representantes do pessoal administrativo e do pessoal não docente. Em termos metodológicos optou-se pelo seguimento do guião proposto pelo CNAVES, tendo-se recolhido informação de diversos modos: pesquisa documental e bases de dados nos serviços administrativos, inquéritos auto administrados a alunos, docentes e funcionários, inquérito postal aos diplomados e entrevistas directas às entidades empregadoras. Uma vez recolhida e tratada a informação procedeu-se à sua análise crítica tendo como referência os trabalhos de avaliação que até então decorreram relativamente à Escola e ao curso de Produção Agrícola que antecedeu o actual curso de Engenharia em Ciências Agrárias que se avalia.