Loading...
43 results
Search Results
Now showing 1 - 10 of 43
- Fatty acid profile, total fat, protein, moisture and ash in different edible parts of Albacore Tuna (Thunnus alalunga Bonnaterre, 1788) - Preliminary resultsPublication . Pitacas, F.I.; Benito Bernáldez, María José; Blasco Ruíz, Manuel; Lopéz González, José Antonio; Palencia, Rocío; Anjos, O.; Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Rodrigues, A.M.This study assessed the specific proximal composition and fatty acid profile of different edible parts of a 13 kg male Thunnus alalunga (Bonnaterre, 1788) caught in June 2023 in the Cantabrian Sea.
- Composição química e nutricional de cladódios de Opuntia spp. e utilização na alimentação de pequenos ruminantesPublication . Pitacas, F.I.; Reis, C.M.G.; Rodrigues, A.M.Atualmente é possível encontrar plantas do género Opuntia em todo o país. A figueira-da-índia [Opuntia ficus-indica (L) Miller] desde que foi introduzida na Península Ibérica no século XVI passou a ocupar um lugar de destaque na sociedade, tanto a nível botânico como a nível económico e agrícola. Os seus cladódios podem ser utilizados na alimentação de pequenos ruminantes, principalmente em períodos do ano em que há reduzida qualidade e quantidade de pastagem. Tem havido nos últimos anos um aumento de interesse por diferentes espécies do género Opuntia pelo importante papel que desempenham em zonas áridas e semiáridas. As alterações nos padrões climáticos estão a levar ao aumento da desertificação, resultando numa diminuição das áreas de pastoreio, que são muitas vezes insuficientes face à procura. Consequentemente, os pequenos ruminantes enfrentam uma escassez de nutrientes cada vez maior quando explorados em regiões com clima marcadamente mediterrânico, com verões quentes e secos como acontece no Centro e Sul de Portugal. Este trabalho desenvolvido na ESA-IPCB, teve como objetivos determinar a composição nutricional dos cladódios de 5 ecótipos nacionais e 2 cultivares de O. ficus-indica e formular um regime alimentar maximizando a utilização dos cladódios na alimentação de ovelhas em lactação.
- Nutritional profile of hazelnuts from Beira Interior: a comparative study of nine varietiesPublication . Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Beato, Helena; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, ChristophePhysicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira Region.
- Nutritional characteristics and minerals of Lardosa cowpea landraces: a strategic legume species for the futurePublication . Beato, Helena; Resende, Mafalda; Paulo, Luísa; Martins, Catarina; Cristóvão, Mário André Monteiro; Vasconcelos, Vanessa; Brandão, Inês; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, ChristopheCowpeas have been cultivated at least since the 8th century BC. [1; 2]. This grain legume (Vigna unguiculata L. Walp.), one of Africa's natural food gifts to the world, is characterized by its high nutritional value, ability to fix nitrogen and great tolerance to drought. The tolerance of this legume to low fertility soils, high temperatures and scarce water regimes makes this one of the most resistant crops to adverse edaphoclimatic conditions. It is certainly a very important culture in southern European countries like Portugal.
- Characterization of mineral composition and nutritional value of acacia green podsPublication . Pedro, Soraia; Antunes, Carlos Alberto Lopes; Monteiro, M.C.H. Carmo; Pitacas, F.I.; Gonçalves, Joana; Gominho, Jorge; Gallardo, Eugenia; Anjos, OThe Acacia genus is considered one of the most invasive taxa in some habitats, namely coastal dunes, maritime calcareous soils, fresh lands in the valleys, mountainous areas, and the banks of watercourses and roadsides. In Portugal, the severity risk is very high, so this study aimed to evaluate the nutritional and mineral contents of the green pods as a potential source for livestock feeds and soil fertilizer because, as far as we know, there is no use for this species. The seven different species of Acacia (Acacia mearnsii Link, Acacia longifolia (Andrews) Willd, Acacia melanoxylon R. Br., Acacia pycnantha Bentham, Acacia dealbata Link., Acacia retinodes Schlecht, and Acacia cyclops A. Cunn. ex G. Don fil) were evaluated. The results showed that Acacia green pods have a high protein, fibre and minerals content, especially in potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg). All species present a different profile of the studied parameters, suggesting different potentials for their future use. Near-infrared spectroscopy was a potential tool to predict the earlier quality of the Acacia green pods to better select the raw material for the different applications.
- Biodiversidade das espécies piscícolas existentes na Quinta da Sr.ª de Mércules – Escola Superior Agrária de Castelo BrancoPublication . Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.Na Quinta da Sr.ª de Mércules, exploração agrícola propriedade da Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco (ESACB), as culturas mais importantes são o olival tradicional e as pastagens de sequeiro. Nas zonas de baixas estão instalados prados de regadio e pomares. Também se produzem culturas forrageiras de outono/inverno e de primavera/verão que são regadas com água armazenada em diversos poços e charcas onde foram identificadas diversas espécies piscícolas.Estas espécies fazem parte da fauna rica e diversificada que se observa na Quinta.
- Nutritional value of Opuntia ficus-indica cladodes from Portuguese ecotypesPublication . Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Reis, C.M.G.; Blasco Ruíz, ManuelThe use of Opuntia ficus-indica cladodes as a forage for ruminants has been very important in the semi-arid and arid regions of the world. O. ficus-indica cladodes can be fed to small ruminants especially in periods of the year when there is low quality and quantity of pasture. In Mediterranean regions like South of Portugal during the rainy season the availability of pasture is quantitatively and qualitatively satisfactory, but in critical times of the year the shortage and low nutritive value of forages causes decreased productivity in the ruminant’s production of milk and meat. The aim of this study was to evaluate the nutritional profile of the cladodes from five different Portuguese ecotypes of O. ficus-indica, in comparison with cultivar “Gialla”, and also evaluate its potential use as a feed for ruminants. Among populations’ significant differences were found in crude protein and ash content, and different groups were unfolded. In general, O. ficus-indica has a low content of DM, CP and NDF and high content in NFC and EM. Given the importance that DM, PB and the NDF have for nutrition and feeding of ruminants we conclude that O. ficus-indica can be used in feeding small ruminants provided that animals have access to dry forage and a feed source with high CP content. Used as fodder, O. ficus-indica seems to be an optional interesting feed for small ruminants in driest period of the year.
- Alternativas económicas na suplementação de ovinos de leite em pastagem : resultados preliminaresPublication . Andrade, L.P.; Dias, Sandra D.F.; Carvalho, Joaquim; Domingos, Tiago; Belo, Carlos; Belo, Ana Teresa; Gama, Ivo; Rodrigues, Nuno; Marques, Gonçalo; Bernardino, Sílvia; Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Vaz, Edgar Santa Rita; Rodrigues, J.P. VárzeaO presente trabalho foi desenvolvido no âmbito do Projecto Sheep 4.0, com o objetivo de potenciar a sustentabilidade dos sistemas de produção de ovinos de leite, integrando uma avaliação de efeitos alimentares, económicos, sociais e ambientais que permitirá imprimir um selo de sustentabilidade à produção extensiva.
- Utilização da figueira-da-índia como alimento para ovelhas em lactaçãoPublication . Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Reis, C.M.G.Utilização da figueira-da-índia como alimento para ovelhas em lactação.
- Orange snacks as a solution for orange surplus in PortugalPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Camelo, Alexandra; Martins, Ana; Silveira, Ana; Riscado, Ana; Rodrigues, Ana; Baptista, Cátia; Beato, Helena; Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, ChristopheIn the summer of 2022, Portugal experienced a downfall of the price of oranges, mainly due to pressure of the agricultural commodity market and the change in trade dynamics in Europe due to the war in Ukraine. One way to add value to a product is to transform it into something new.
