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- Olivicultura sustentável e qualidade do Azeite "Galega" na Beira BaixaPublication . Peres, Maria de Fátima; Ferreira, Armando; Pintado, Cristina Santos; Henriques, Luís; Coutinho, J.P.; Luz, J.P.; Vitorino, Conceição; Gouveia, Cecília; Silva, M.C.A.; Outão, Fernanda; Fragoso, Preciosa; Peres, Cidália; Antunes, Vítor; Domingos, Ana; Pereira, JoãoO presente trabalho avalia a qualidade do azeite ‘Galega’ proveniente de olivais em produção integrada e em modo de produção biológico situados na Beira Baixa. São apresentados os resultados de diversos parâmetros físico-químicos de azeites virgens, nas campanhas 2004/05 e 2005/06, em duas datas de colheita. A caracterização química e sensorial do azeite ‘Galega’ revela a importância da data de colheita na sua qualidade, sobretudo nos olivais em modo de produção biológico. Todos os azeites estudados mostraram elevada estabilidade oxidativa.
- Chemical and physical parameters of Portuguese honey : classification of Citrus, Erica, Lavandula and Eucalyptus honeys by multivariate analysis and FTIR-ATR spectroscopyPublication . Anjos, Ofélia; Correia, Liliana; Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Rodrigues, José Carlos; Peres, Maria de FátimaIn this study eight samples of monofloral honey from Portugal, selected from four different botanical origins: Eucalyptus spp., Erica spp., Lavandula spp. And Citrus spp. were studied. For each monofloral honey two samples from different producers were analysed. Several analyses were carried out: moisture content, water activity (aw). Colour, ash, pH, free acidity, electrical conductivity and total phenol content. All the data were statistically tested using variance analysis and principal component analysis (PCA) with the aim of classifying the honeys and identifying the most significant parameters in the classification. Measurements with FTIR-ATR spectroscopy were performed on order to correlate the previously chemical parameter and the obtained spectra. The one-way analysis of variance, considering the factor botanical origin shows that, in general, this factor is highly significant. In particular it can be stated (p<0.001) that is occurs in almost all variables, that explained between 81% and 98% of the total variance. From the statistical study by PCA the variables analyzed, two factors explain 86.3% of the total variance between honey types. We can find a good correlation between ash, pH, free acidity, electrical conductivity, colour and total phenol content parameter that was explained by the factor 1 (66.6%). The moisture content and aw are explained by the second factor (19.8%) and are not correlated with the previously factor. In fact the water activity is a variable rarely described as discriminant for the different honey types. PCA analysis shows that a good separation between three groups: 1 – Eucalyptus honey; 2 – Erica honey; 3- Lavandula and Citrus honeys. Usually the Lavandula species and Citrus species growth in similar habitats, consequently present a great percentage of both kind of pollens. In fact with the Scheffé test only the ash content and electrical conductivity are significantly different from these monofloral honeys.
- Antioxidantes em azeites ‘Galega’ e ‘Azeiteira’ provenientes de frutos obtidos em duas épocas de colheitaPublication . Peres, Maria de Fátima; Nunes, André; Vitorino, Conceição; Gouveia, Cecília; Henriques, LuísNo presente trabalho são determinados os biofenóis em azeites ‘Galega’ e ‘Azeiteira’ obtidos em duas épocas de colheita dos frutos e olivais em produção integrada. A separação da fracção fenólica foi feita por extracção líquido-líquido (ELL) e a análise dos compostos fenólicos obtida por cromatografia líquida de alta pressão (HPLC) com detecção por díodos (DAD). São também determinados: os tocoferóis por HPLC e fluorescência (FLD); os biofenóis totais por espectroscopia VIS; e a intensidade do sabor amargo (K225) por espectroscopia UV. Os azeites ‘Galega’ e ‘Azeiteira’ apresentam teores mais elevados de antioxidantes na colheita mais temporã indicando que – do ponto de vista nutricional, sensorial e da estabilidade deste alimento – não é benéfico retardar a época de colheita. O hidroxitirosol e a luteolina decrescem acentuadamente na segunda data de colheita para os azeites de cultivar ‘Azeiteira’. Os azeites ‘Galega’ apresentam teores mais elevados de α-tocoferol e ϒ-tocoferol.
- Caracterização de azeite virgem coprocessado com citrinosPublication . Cunha, L.; Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Peres, Maria de FátimaCaracterização de azeite virgem coprocessado com citrinos.
- Implementação e validação de um método por HPLC para determinação de frutose, glucose e sacarose em mel.Publication . Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Anjos, O.; Peres, Maria de FátimaO mel é constituído, maioritariamente, por açúcares, água e um grande número de constituintes minoritários. A composição em açúcares influência diversas características do mel, como o sabor, a viscosidade, a cristalização, a conservação, as propriedades térmicas, a higroscopicidade, o valor energético, além das propriedades antibacterianas. Os açúcares representam cerca de 65-85 % dos sólidos totais do mel. A soma de frutose e glucose correspondem no mínimo a 90 % da fração glucídica. O teor destes dois açúcares (que de acordo com o CODEX (2001) deve ser superior a 60 g/100 g) é muito importante para a avaliação da qualidade deste alimento dado que a sua proporção define a possibilidade de cristalização do mel. Por seu turno, a sacarose é um dissacárido que, tal como a frutose e a glucose, assume um papel muito importante na avaliação da qualidade do mel já que, o seu teor máximo se encontra regulamentado em 5 g/100 g, sendo a sua quantificação fundamental para a verificação do cumprimento da legislação (CODEX, 2001). Com o objetivo de criar uma nova técnica analítica que possa juntar-se às que já existem na ESACB, nomeadamente, na prestação de serviços à comunidade e aos trabalhos de investigação, o Laboratório de Instrumentação Analítica, decidiu implementar um método que permitisse determinar em méis os açúcares mais abundantes (frutose e glucose); a sacarose por ter um limite legislado; e a turanose e a maltose para maior caracterização e possível diferenciação dos méis de diferentes regiões. Neste sentido, implementou-se um método por cromatografia líquida de alta pressão (HPLC) com detetor de índice de refração (IR), estudando os parâmetros estatísticos que permitem validar este procedimento. Utilizou-se um cromatógrafo HPLC Agilent 1100, forno de coluna a 30 ºC, uma coluna Purospher STAR NH2 (250 mm x 4,6 mm x 5 !m). A eluição foi isocrática, com eluente acetonitrilo/água 80:20 (v/v), com um fluxo de 1,3 mL/min. A quantificação foi efectuada pelo método do padrão externo. Neste trabalho, estudaram-se os parâmetros de validação mais relevantes já que, se partiu de um método normalizado. Para a sacarose, por existir uma concentração máxima legislada para amostras de mel, avaliaram-se também, a linearidade, repetibilidade, o limite de detecção (LD) e quantificação (LQ) e a sensibilidade.
- Integrated production and quality of Galega olive ilPublication . Peres, Maria de Fátima; Luz, J.P.; Fragoso, Preciosa; Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Silva, M.C.A.; Henriques, Luís; Coutinho, J.P.; Pintado, Cristina Miguel; Peres, Cidália; Ferreira, ArmandoA study has been carried out to evaluate the influence of integrated olive production on the quality of Galega virgin olive oil. On three consecutive years, olive samples from two different groves in integrated production were taken, and submitted to extraction in industrial mills. The analytical determinations in olive oil were acidity, peroxide index, K232 and K270, sensory analysis, fatty acid composition, total phenol compounds, tocopherols, oxidation stability and organophosphate pesticides. Quality criteria were within the European Union limits for extra virgin olive oil, and the organophosphate pesticides residues were always undetectable.
- Laboratórios Unidades de Apoio Tecnológico : Tecnologia Alimentar, Análise Sensorial, Química e Bioquímica, Instrumentação Analítica.Publication . Peres, Maria de Fátima; Vitorino, Conceição; Gouveia, CecíliaLaboratórios Unidades de Apoio Tecnológico : Tecnologia Alimentar, Análise Sensorial, Química e Bioquímica, Instrumentação Analítica.
- How the “Olive Oil Polyphenols” health claim depends on anthracnose and olive fly on fruitsPublication . Peres, Maria de Fátima; Gouveia, Cecília; Vitorino, Conceição; Oliveira, Helena; Dias, Suzana FerreiraOlive anthracnose, caused by Colletotrichum fungi, and the olive fruit fly Bactrocera olea are, respectively, the most important fungal disease and pest affecting olive fruits worldwide, leading to detrimental effects on the yield and quality of fruits and olive oil. This study focuses on the content of hydroxytyrosol (HYT) and its derivatives (the “olive oil polyphenols” health claim) in olive oils extracted from fruits of ‘Galega Vulgar’ and ‘Cobrançosa’ cultivars, naturally affected by olive anthracnose and olive fly. The olives, with different damage levels, were harvested from organic rainfed orchards, located in the center of Portugal, at four harvest times over three years. Galega oils extracted from olives with a higher anthracnose and olive fly incidence showed no conformity for the extra virgin olive oil (EVOO) and virgin olive oil (VOO) categories, presenting high acidity and negative sensory notes accompanied by the disappearance of oleacein. Conversely, no sensory defects were observed in Cobrançosa oils, regardless of disease and pest incidence levels, and quality criteria were still in accordance with the EVOO category. The total HYT and tyrosol (TYR) content (>5 mg/20 g) allows for the use of the “olive oil polyphenols” health claim on the label of all the analyzed Cobrançosa olive oils.
- Bioactive compounds of portuguese virgin olive oils discriminate cultivar and ripening stagePublication . Peres, Maria de Fátima; Martins, Luísa; Mourato, Miguel; Vitorino, Conceição; Dias, Suzana FerreiraThe presence of different bioactive compounds in virgin olive oil affects its nutritional, oxidative and sensorial properties. Phenolic compounds are olive endogenous bioactive compounds highly susceptible to degradation. Olive endogenous oxidoreductases, mainly polyphenol oxidases (PPO) and peroxidases (POD), may play an important role on the profile of bioactive compounds in olive oil by promoting oxidation of phenolic compounds. The aim of this study was to evaluate if changes on PPO and POD activities in olive fruits from two Portuguese cultivars (Olea europaea, cv ‘Cobrançosa’ and cv ‘Galega Vulgar’) are related with the composition of their olive oils, especially phenolic compounds. Pattern recognition techniques [principal component analysis (PCA), cluster analysis(CA), and discriminant analysis (DA)] were used for multivariate data analysis. Olive oils characterized by their FA composition were grouped by cultivar. When olive oils were characterized by their phenolic composition, green pigments, and enzymatic activities in fruits, they could be discriminated by olive ripening stage. Along ripening, PPO activity was only detected in the fruit mesocarp of both cultivars and POD activity was mainly detected in the seeds. The POD activity, as well as vanillin and gamma-tocopherol contents in olive oil increased with the ripening index. Conversely, higher PPO activity in fruits at early ripening stages together with higher levels of total phenols, green pigments, betatocopherol, hydroxytyrosol and p-coumaric acid in olive oils were observed. The ripening stage of fruits showed to be a key factor on the amount and profile of bioactive compounds of olive oil.
- Sensory evaluation of virgin olive oils from organic agriculture and integrated productionPublication . Peres, Maria de Fátima; Gouveia, Cecília; Anjos, O.; Vitorino, Conceição; Henriques, LuísIn the present work four olive groves were selected: two in organic agriculture and two in integrated production. Olives were handpicked at two ripening stages and processed by a low-scale mill with a working capacity of 0.05 tons h-1. Differences between olive oils were evaluated through a sensory quantitative descriptive analysis (QDA) for positive attributes; moreover, some chemical parameters that could be related with bitterness, like phenol content and the specific absorbance at 225 nm (K225), were determined as well. Some analyses were also conducted with an Alpha MOS electronic nose system, FOX 2000.