CATAA - Pósteres em encontros científicos e técnicos
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Recent Submissions
- Melissopallinology characterization of Portuguese honeys with Protected Designation of OriginPublication . Almeida, Paulo Ruddo; Lima, Irailde; Anjos, O.; Paulo, Luísa; Vilas-Boas, MiguelThe European Union created, through Regulations No. 2081/92 and No. 2082/92, Protected Designation of Origin (PDO) as an instrument for valuing agricultural products with distinctive particularities, demanding for this purpose the establishment of requirements set out in a specification book.
- The acceptability of freshwater fishes in PortugalPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Rodrigues, A.M.The acceptability of freshwater fishes in Portugal.
- Physicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira RegionPublication . Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Lopes, Guido; Mota, Marlene; Beato, Helena; Martins, Ana; Camelo, Alexandra; Rodrigues, Ana; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Resende, Mafalda; Cristóvão, Mário André Monteiro; Espírito Santo, ChristophePhysicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira Region.
- Nutritional profile of hazelnuts from Beira Interior: a comparative study of nine varietiesPublication . Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Beato, Helena; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, ChristophePhysicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira Region.
- Novel product using a native breed of sheep (Merino da Beira Baixa): smoked lambPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Rodrigues, Ana; Silveira, Ana; Baptista, Cátia; Beato, Helena; Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, Christophe; Brandão, InêsMerino breed emerged, in the textile industry renowned for their high-quality wool. This work aims to develop a novel food product. In Castelo Branco the “Merino da Beira Baixa” is part of 3 PDO cheeses and a PGI meat “Amarelo”, “Picante” e “Castelo Branco” and “Borrego da Beira”.The breed has experienced a decline in influence due to plummeting wool prices and an inability to compete with more productive breeds. This work aims to develop a novel food product using a ancestral breed and technique (smoking).
- Development and characterization of an orange dehydrated crispy snackPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Camelo, Alexandra; Martins, Ana; Silveira, Ana; Riscado, Ana; Rodrigues, Ana; Batista, Cátia; Beato, Helena; Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito Santo, Christophe; Brandão, InêsOranges are mainly consumed as fresh fruit, processed orange (mostly as juice) are global commodity. As a natural ingredient. As an edible topping. Ready-to-eat snack. Presence of vectors in chestnuts. Dried fruits are used as versatile foods, as snacks or as an ingredient to enrich other foods. One of the most appreciated proprieties of a snack is presenting a crunchy texture. This study aims to create a new product by dehydration of sweet oranges in an innovative format.
- Avaliação nutricional de Piptatherum miliaceum (L.) Coss. : uma potencial forragem para ruminantesPublication . Pitacas, F.I.; Reis, C.M.G.; Carneiro, J.P:; Rodrigues, A.M.Piptatherum miliaceum (L.) Coss. é uma espécie perene da família Poaceae nativa do Mediterrâneo. Apresenta caules robustos, eretos ou ascendentes. Pode atingir 0,6-1,5 m de altura. A inflorescência é uma panícula de vários verticilos de ramos que se dividem em ramos secundários com cachos de espiguetas. É uma espécie anemófila, reproduz-se por sementes e tem via fotossintética C3. As plantas ocorrem geralmente em locais secos e expostos (encostas, áreas não cultivadas, clareiras florestais, bermas de estradas) e têm baixa exigência de nutrientes. Devido à P. miliaceum estar bem-adaptada ao clima mediterrânico e crescer bem em solos pobres, considerou-se a hipótese da sua utilização como planta forrageira. Em maio de 2022 recolheram-se amostras em Castelo Branco (PMCB, n=4) e na Soalheira (PMS, n=4). Os resultados obtidos para os parâmetros analisados foram os seguintes: PMCB e PMS matéria seca (MS) 47,6% e 61,6% (p<0,05); nutrientes digeríveis totais (TDN) 50,9 e 51,3%MS; energia metabolizável (EM) 7,7 e 7,7 MJ/kgMS; metabolizabilidade (qm) 0,42 e 0,42; proteína bruta (PB) 5,7 e 5,4%MS; gordura bruta (GB) 1,9 e 2,3%MS (p<0,05); cinzas 3,4 e 3,6%MS (p<0,05); fibra em detergente neutro (NDF) 76,7 e 76,5%MS; fibra em detergente ácido (ADF) 41,9 e 41,4%MS; lenhina em detergente ácido (ADL) 7,1 e 6,5%MS; hidratos de carbono não fibrosos (NFC) 12,3 e 12,2%MS; valor relativo de forragem (VRF) 68,3 e 68,9 e digestibilidade (DMS) 56,3 e 56,7%MS. Comparando a composição química das 8 amostras de P. miliaceum com a composição química referida na bibliografia para diferentes palhas e fenos de gramíneas, verificou-se que: i) comparando com palhas - P. miliaceum apresenta valores mais elevados (p<0,05) de PB, qm, DMS, VRF, EM e TDN e valores mais baixos (p<0,05) de MS, cinzas, de ADF e de ADL; ii) comparando com fenos - P. miliaceum apresenta teores mais elevados (p<0,05) de NDF e mais baixos (p<0,05) de cinzas, PB, VRF e TDN. Estes resultados sugerem que P. miliaceum pode ser utilizada como forragem para ruminantes.
- Nutritional assessment of fresh, salted and soaked European catfishPublication . Galego, P.; Paulo, Luísa; Cristóvão, Mário André Monteiro; Beato, Helena; Vasconcelos, Vanessa; Barata, Leonel; Rodrigues, A.M.The European catfish (Silurus glanis Linnaeus, 1758) is an invasive fish species in Portugal and it is the largest-bodied European freshwater fish.
- How Cynara cardunculus ecotypes affect the production of Castelo Branco PDO cheese : a case studyPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Camelo, Alexandra; Martins, Ana; Resende, Mafalda; Riscado, Ana; Silveira, Ana; Baptista, Cátia; Lopes, Guido; Beato, Helena; Paulo, Luísa; Andrade, L.P.; Pinheiro, C.; Barracosa, Paulo; Espírito Santo, ChristopheCheese manufacture is a way of preserving a very perishable food, milk. This product is a versatile food that offers various flavours and textures, making it a convenient food and a source of nutrients1. Last available data from Instituto Nacional de Estatística (INE) indicates that the annual dairy consumption reaches 1218 thousand tons in Portugal and the third more consumed dairy product is cheese, with 137 thousand tons per year2. In 2021, the world cheese trade was forecast to rise 4 % to hit the record of 3.6 million tonnes.
- Post-harvest conservation of chestnut (cv. Martaínha), comparison of two controlled atmospheres during 60 daysPublication . Cristóvão, Mário André Monteiro; Camelo, Alexandra; Martins, Ana; Resende, Mafalda; Riscado, Ana; Rodrigues, Ana; Silveira, Ana; Baptista, Cátia; Lopes, Guido; Beato, Helena; Paulo, Luísa; Pringga, O.; Ramos, R.; Espírito Santo, ChristopheAccording to Instituto Nacional de Estatística, during 2021, Portugal produced 38 thousand tons of chestnuts. The northern region of mainland Portugal is the largest concentration of chestnut trees is found and accounts for about 88% of the volume of national production. Portugal is the seventh-largest producer of chestnuts globally, although this value only represents approximately 2% of world production1. The quality parameters of chestnut are defined by colour, flavour and texture; however, this optimal status is only maintained for a short period of time. Chestnuts have a high moisture value that is quickly lost during conservation compared to other nuts. The significant factors in post-harvest depreciation are moulding or rotting caused by larval development of insects on the tree and later by fungi. Infections often start in the larval galleries of insec ts by the contact of the fruits with the ground before picking.